SSL nedir?

SSL Nedir?
SSL ile ilgili kısa bilgi

SSL, Secure Sockets Layer'in baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Kullandığınız web tarayıcısı ile bağlı olduğunuz sitenin web sunucusu arasında güvenlikli bilgi alışverişini sağlayan bir yöntemdir. Bir web sitesinde dolaştığınız ve bilgi girişi yaptığınız zaman, yaptığınız işlemlerin üçüncü şahıslar tarafından izlenebilme olasılığı vardır. Giriş yaptığınız kişisel bilgilerinize, kredi kartı numaranıza, sizin için önemli ve gizli kalması gereken diğer bilgilere, teknolojik açıdan son derece gelişkin olanaklara sahip diğer kullanıcılar tarafından ulaşılması ve bunların isteğiniz dışında kullanılması olanaksız değildir. SSL güvenlik sistemi, bu tür istenmeyen durumları önlemek için geliştirilmiş bir şifreleme yöntemidir.

SSL güvenlik alanında gönderdiğiniz bilgiler, çok sıradan görünen, fakat çözülmesi gerçekte imkansız olan bir kodlama sistemiyle şifrelenir. Girdiğiniz bilgiler şifrelenmiş ve diğer kişiler tarafından okunması imkansız bir bilgiye dönüştürülür. Bu bilgi ancak diğer uçtaki web sunucusu tarafından çözülüp anlamlı bir bilgi haline getirilebilir.

Bu yetki uluslararası güvence altındadır. SSL özel ve genel kullanım için anahtarlar içeren patentli bir algoritma kullanır. Sunucu web tarayıcısına onun mesajları şifrelemesini sağlayan kendi genel anahtarını gönderir. Burada en ilginç nokta ise, bu genel anahtarın şifrelemekte kullanılmasına rağmen, bu şifreleri çözememesidir. Sadece sunucudaki özel anahtar şifre çözme işlemini gerçekleştirme yetkisine sahiptir. Bu arada, web tarayıcısı da bu bilgiler için farklı doğrultulara giden kendi özel/genel anahtarını yaratır. SSL güvenlik alanının bu özellikleri sayesinde, herhangi bir kimse genel anahtara ulaşsa ya da bir şekilde işleme "sızma" şansını yakalamış olsa bile, asla şifreyi çözerek doğru bilgilere ulaşamayacaktır.

SSL güvenlik alanı sayesinde, girmiş olduğunuz sitenin "gerçekten girmek istediğiniz site" olduğundan da emin olabilirsiniz. Bir üçüncü kişi, girmek istediğiniz sitenin özel anahtarına bir şekilde ulaşmış ve yanlış bir kamusal anahtar üzerinden siteye erişim çabalarını yönlendirmiş olabilir. SSL, web kullanıcılarının ve sitelerinin kimliklerini tescil etmek gibi bir işleve de sahiptir.

Sonuç olarak SSL kullanan bir sitede verilerin güvenli bir şekilde aktarıldığından tamamıyla emin olabilirsiniz.

GeoTrust QuickSSL Premium

Bir Verisign Markası olan QuickSSL Premium %99 mobil cihaz uyumludur. PDA, Smatphone, Blackberry gibi mobil cihazlar ve web tabanlı olarak eposta iletişimi sağlanan Microsoft Excange ve OWA gibi uygulamalarla sorunsuz çalışır. QuickSSL Premimum Mobil cihaz tarayıcı desteği Netfront 3.1+ Nokia, Opera 7+, Palm/Handspring Blazer 2.0+, Microsoft Internet Explorer-Pocket PC 2003+, Microsoft Internet Explorer-Smartphone 2003+, Blackberry 4.0+ ve ATT WAP 1.0. olarak sıralanabilir. Quick SSL Premium 2003 yılı ve sonrasında üretilmiş bütün mobil cihazlarda desteklenmektedir.

Quick SSL Premium diğer tüm SSL Sertifikaları gibi x509 ve PKCS standartlarına uygundur. 1024 bit anahtarlı asimetrik (RSA) ve istemcinin gücü oranında 256 bit'e kadar simetrik (RC4, AES) anahtar kullanarak şifreleme yapmaktadır.

QuickSSL Premium sertifikaları "Equifax Secure Certificate Authority" Sertifika Otoritesi Kök sertifikası özel anahtarı ile imzalanmaktadır. Bu sertifika bütün mevcut işletim sistemlerinin ve mobil cihazın sertifika deposunda bulunmaktadır.
 

ssl nedir, ssl nasıl kullanılır, ssl kurulumu, ssl istek kodu üretme, ssl hakkında türkçe kaynak

Paylaş:    
Uysal DOĞAN Freelance Yazılım Uzmanı

Uzun yıllardır yazılım sektöründeyim, bu süre içerisinde gerek web tabanlı gerekse masaüstü programlama alanında çok çeşitli projeler geliştirdim. Freelance çalışıyorum, gerektiğinde ekibimle destek verebiliyorum.İşimi severek yapıyorum, deneyimlerim kitap, defter veya derslerden ibaret değildir.Projeleriniz ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz iletişim bölümünde bulunan bilgiler vasıtası ile bana ulaşabilirsiniz.

DİĞER SAYFALAR

İnteraktif CD Tasarımı

Neden CD tasarım ? Müşteri için gerekli olan Kalite, Değer, Müşteri memnuniyeti ve efektif hizmet Multimedya CD’siyle tamamen ve verimli bir şekil de karşılanılır. Tanıtım CD ‘sinin diğer reklam yöntemlerine göre daha ekonomik olması ve kol...

Detay


Satış gücü otomasyonu - SFA

Satış gücü otomasyonu (SFA) satış süreçlerini hızlandırarak satış hedeflerini gerçekleştirmeyi sağlamak amacıyla yönetilen bilgi sistemidir.Satış ekibi daha değerli bilgi ile güçlendirilerek satış etkilerinin güçlendirilmesi hedeflenir. Hızlı ve doğru bilg...

Detay


Projeler

Firmanız için, sektörünüze yönelik, kullanıcı dostu, herkesin rahatlıkla kullanabileceği, hem sizin işlerinizi kolaylaştıran hemde müşterilerinize verdiğiniz hizmet kalitesini göstermek adına özel yazılım ç&...

Detay


B2B Nedir?

B2B terimi İngilizce Business to Business kelimelerinin karşılığıdır.şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarına verilen kısa tanımdır. Elektronik Ticaret Koordinasyon Kurulu (ETKK) Hukuk Çalışma Grubu’nun 8 Mayıs 1998 tarihli raporunda elek...

Detay


IaaS Nedir?

Bulut bilişim ürünü, geliştirilecek proje için altyapı hizmeti verir. Donanımsal veya yazılımsal ihtiyaçlarına ise müşteri karar verir. Basitçe anlatmak gerekirse, üreticinin data center’ında bulunan bir ya da daha fazla sanal makine (virtual machine...

Detay


SaaS Nedir?

SaaS, kimine göre (Software as a Service) kimine göre (Solution as a Service), Hizmet olarak kullanılan yazılım olarak adlandırılan ve yazılımların son kullanıcılara sunulmasını sağlayan birim teknolojisidir.Hizmet sağlayıcısının sunucularında barındı...

Detay


  Kısaca
Homeofis çalışıyorum ancak gerektiğinde Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir yerde projenize destek verebilirim.

Projenizle ilgili profesyonel hizmet almak istiyorsanız benimle iletişim bölümünde bulunan bilgiler aracılığı ile veya iletişim formu ile bağlantı kurabilirsiniz.
  Facebook