Aslında çok geç kalınmış bir yazı olan fakat bir türlü vakit bulamadığım için hazırlayamadığım bu yazıda, twitter ‘ın frontend developerlarından @mdo ve @fat tarafından 2010 ortalarında geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir front-end framework olan bootsrap’den bahsettim. Yapısında tüm gerekli css, js ve görselleri barındıran bootstrap, geliştiricilerin hayatını kolaylaştıran ve front-end geliştirmelerinde hızınıza hız katan bir framework’dür.
Neden Bootstrap?
Aslında araştırdığınızda benzeri bir çok framework olduğunu görebilirsiniz. Ancak, (sayısal verilere sahip değilim ama) en çok kullanılan olduğunu düşündüğüm bootstrap, twitter gibi bir devinde desteği ile çok daha fazla geliştiriciye çok daha hızlı duyurulduğundan ve geliştiricilerinde beğenmesi sonucu github üzerinden iyi katkı sağladıklarını düşünürsek, “neden?” sorusuna cevap vermiş oluruz heralde.
2.1.1 ‘de bu güne
Ben bootstrap’i adam akıllı kullanmaya 2.1.1 verisyonu ile başladım. Şuan 3.0.1 versiyonu bulunan bootsrap, artık daha da harika diyebilirim. Artık class’lara verilen isimler çok daha mantıklı, çok daha user friendly diyebilirim. Bir çok çakışma, uyumsuzluk, kayma vb. sorunlar çözülmüş durumda. Ancak tabi ki herşeye muhalefet IE ve Firefox, yine bir çok css3 ve html5 özelliğini adam akıllı desteklemiyor. Ancak merak etmeyin -webkit- kullanan browserlarda (chrome ve safari gibi) sorunsuz olarak kullanabiliyorsunuz.
Tamam iyi de, niye anlamadık hala?
Öncelikle baş nedenlerimizden birisi, responsive design için biçilmiş kaftan. Günümüzde hala genişlik yükseklik vs. css kuralları verirken sadece “%” vererek bunu yapacağını sanan arkadaşların da bulunduğunu biliyoruz (saklanmayın, biliyorum oradasınız ;) ). Ancak günümüz css teknolojisi, “media query” denilen css query’leri ile, farklı ekran çözünürlükleri için farklı css kuralları vermenize izin veriyor. örnek vermek gerekirse;
@media(max-width: 500px){.class_adı{width:200px;}} dediğimiz de, ekran genişiği maksimum 500 pisel olduğunda adı belirilen class’ın genişliği 200px olsun demiş oluyoruz, tabiki bilen arkaşlarımızı da sıkmam istemem fakat hadi örnek vermişken bir örnek daha vereyim @media(min-width: 501px)and(max-width: 1200px){.class_adı{width:450px;}} şeklinde yazdığımızda ekran çözünürlüğü en az 501px en fazla da 1200px olan ekranlarda adı verilen class’ın genişliğini 450px yapmış oluyoruz.
İşte bootstrap içerisinde bir çok hazırlanmış class ile bizi bir çok temel eleman için bu kodları yazmaktan kurtarıyor ve biz bu kodları istersek kendi istediğimiz gibi görünmesini istediğimiz de değiştirmek için kullanıyoruz sadece.
Öte yandan o kadar detaylı düşünülmüş ki, icon’lardan tutunda, form elamanları, butonlar, input’lar, table’lar herşey var. Hatta ve hatta, carousel, modal, scrollspy, tooltip, popover vs. gibi javascript kullanılarak geliştirilmiş bir çok elemanıda emrinize amade ediyor !!
Vaay! Nasıl kullanacağız bunu?
Bootstrap’e sahip olmak kesinlikle ücretsiz. Öncelikle
şuradan son versiyonu indiriyoruz. Yine aynı sitede (ki; resmi site) gerekli dökümantasyona ulaşabilir ve kollayca kullanmaya başlayabilirsiniz.