MICROSOFT MSSQL

Doğuşu

Versiyon 7.0'dan önce "kod tabanı" Sybase SQL Server tarafından Microsoft'a satıldı, ve bu Microsoft'un kurumsal seviyede veritabanı pazarına girişi oldu. Sybase SQL Server 3.0 ile esasen aynı olan ilk versiyon, SQL Server 1.0'ı yaratmak ve pazarlamak adına Microsoft, Sybase ve Ashton-Tate ile takım oluşturdu. 1992'de Microsoft SQL Server 4.2 sevkedildi. Daha sonra Windows NT 3.1 ile aynı zamanda Microsoft SQL Server 4.21 piyasaya sunuldu. Microsoft SQL Server 6.0 Windows NT için dizayn edilmiş ilk versiyon olmasıyla birlikte Sybase'den talimat alınmaksızın piyasaya çıkartıldı.

SQL Server 7.0, miras Sybase kodu ile yazılan bir "rewrite" versiyonu oldu, ve yerine SQL Server 2000 çıkartıldı. SQL Server 2000, IA-64 mimarisinden farklı olarak yazılan ilk sürüm oldu.

SQL Server 2000 sürümünden 10 yıl sonra performansta artışlar görüldü, IDE araçlarını ve tamamlayıcı başka sistemleri içeren SQL Server 2005 piyasaya sunuldu.

SQL Server 2005

SQL Server 2005 (Kod Adı Yukon), Ekim 2005 tarihinde piyasaya sunuldu. İlişkisel dataya ek olarak, XML datayı düzenlemeye destek içerdi. Bu amaçla, veritabanı sütunlarında bir veri tipi ya da sorgularda sabitler (literals) olarak kullanılabilecek bir XML veri tipi tanımladı. Özelleştirilmiş indeksleme, XML veri için kullanılabilir hale geldi. XML veri, XQuery kullanılarak sorgulanma imkanı sunuldu, bu sayede kişinin CLR (Common Language Runtime) ile Yönetilen Kod (Managed Code) olarak SQL kodu yazmasını mümkün kıldı. SQL Server 2005 ayrıca T-SQL içerisine XQuery sorgularını yerleştirmek için T-SQL diline eklemeler yaptı. Ek olarak, XQuery'ye, XML veriye sorgulama bazlı modifikasyonları mümkün kılan "XML DML" adı verilen yeni bir eklenti tanımladı.

SQL Server 2005, yeni indeksleme algoritması ve daha iyi hata geri dönüştürme (error recovery) gibi yeni özellikler ile geldi. İzinler ve giriş kontolü daha granüler hale getirildi ve sorguların eş zamanlı olarak sorgulama işlemcisi (query processor) tarafından yürütülmesi daha etkin hale getirildi. Tablo üzerindeki bölümlemeler ve indeksler desteklendiğinden, veritabanı kümeleme kolaylaştırıldı. .NET Framework ile birleşimi için SQL Server 2005 ile birlikte SQL CLR tanıtıldı.
SQL Server 2005, çoklu amaç için veritabanı kullanımını sağlayan "MARS"'ı (Multiple Active Results Sets) tanıttı.
SQL Server 2005, "Server instance" sağlığının kontrol edilmesi, problem teşhis etme ve performas ayarı gibi bilgilerin edinilmesini sağlayan "DMVs" (Dynamic Management Views) teknolojisi tanıttı.

SQL Server 2008

SQL Server'ın bir sonraki versiyonu, SQL Server 2008, 6 Ağustos 2008 tarihinde piyasaya sürüldü. Neredeyse sıfır kapalı kalma süresi, veri yönetimini kendi kendine ayarlanabilen, organize olabilen ve devamlılığını sağlayan bir hale getirmek SQL Server 2008'in getirdiği yeniliklerden bazılarıydı. SQL Server 2008 ayrıca, resim, video ve diğer multimedya formatlarını da içeren, yapılandırılmış ve yarı-yapılandırılmış veriler için destek sundu.

Mekana bağımlı (location-dependent) veri için özelleştirilmiş tarih ve zaman tipleri, ve Mekansal veri (Spatial data) yeni veri tipleri arasında yerini aldı. Dosya sistemindeki herhangi bir dosyanın referans edilmesi için yapılandırılmamış ve yarı-yapılandırılmış verilere daha iyi destek, yeni veri tipi "FILESTREAM" ile sağlandı.

Yönetimi kolaylaştıran ve performansı arttıran Tam Metin Arama (Full-Text Search) özelliği SQL Server 2008 ile birlikte tanıtıldı.
SQL Server 2008, ölçeklendirmeye ve indeksleme algoritmalarına da katkıda bulunan ve "filtrelenmiş indeksler" (filtered indexes) kavramıyla açığa çıkan, daha iyi sıkıştırma özellikleri de getirdi.
SQL Server 2008 ayrıca veritabanlarını "Cmdlets" olarak Windows PowerShell sağlayıcıları üzerinden kullanılabilir hale getirdi, bu sayede sunucu ve çalışan tüm oluşumlar Windows PowerShell üzerinden yürütülebilir duruma geldi.

SQL Server 2008 R2

SQL Server 2008 R2 (eski Kod Adı "Kilimanjaro") TechEd 2009'da duyuruldu ve 21 Nisan 2010 tarihinde piyasaya sunuldu. SQL Server 2008 R2, SQL Server 2008'e ek olarak ana veri birimleri ve hiyerarşileri yönetimi sağlayan "Master Data Services" olarak adı geçen yeni bir ana veri yönetim sistemi ekledi. Ayrıca çoklu SQL Server oluşumlarını yönetmeye yarayan Çoklu Sunucu Yönetimi (Multi Server Management), Raporlama Servisi (Reporting Service), Analiz ve Integrasyon Servisleri (Analysis & Integration Services), Excel ve SharePoint için "PowerPivot", "StreamInsight", eklenen yeni özellikler arasında olduğu görüldü.

 

Datacenter

SQL Server 2008 R2 Datacenter, yüksek seviye uygulama desteği ve ölçeklenebilirlik ihtiyaçlarını gideren, verimerkezleri (datacenters) için tasarlanmıştır. 256 mantıksal işlemciyi ve neredeyse sınırsız hafıza desteklemektedir. StreamInsight Premium versiyonuyla birlikte gelmektedir.

Enterprise

SQL Server Enterprise versiyonu, SQL Server kümelerini yaratmak ve düzenlemek için gerekli araçları içeren versiyon olup, çekirdek veritabanı motoru ve add-on servislerini desteklemektedir. 524 petabayta kadar veritabanı yönetebilmekte, 2 terabayt hafıza içermekte ve 8 fiziksel işlemci desteklemektedir.

Standard

SQL Server Standart versiyonu, çekirdek veritabanı motorunu, bağımsız servislerle (stand-alone services) birlikte içermektedir. Daha az aktif instance (kümedeki ağ sayısı) desteklemesi, hot-add memory (sunucu çalışırken hafıza eklenebilmesi) gibi yüksek süreklilik fonksyonları ve paralel indeksleri içermemesi, SQL Server Enterprise versiyonundan farklı olduğu noktalar olmaktadır.

Web

SQL Server Web versiyonu, Web hosting için "low-TCO" (toplamda sahip olma maliyeti) bir seçenektir.

Workgroup

SQL Server Workgroup versiyonu, çekirdek veritabanı fonksyonlarını içermekte ancak ek servisleri içermemektedir.

Express

SQL Server Express versiyonu, çekirdek veritabanı motorunu içeren, ücretsiz bir versiyondur. Veritabanı ve kullanıcı sayısında bir sınırlama yoktur, ancak 1 işlemci, 1 GB hafıza ve 4 GB veritabanı dosya limiti bulunmaktadır.

 

en iyi veritabanı, mssql veritabanı hakında, sql kod örnekleri, mssql inner join, mssql join nasıl yapılır

Paylaş:    
Uysal DOĞAN Freelance Yazılım Uzmanı

Uzun yıllardır yazılım sektöründeyim, bu süre içerisinde gerek web tabanlı gerekse masaüstü programlama alanında çok çeşitli projeler geliştirdim. Freelance çalışıyorum, gerektiğinde ekibimle destek verebiliyorum.İşimi severek yapıyorum, deneyimlerim kitap, defter veya derslerden ibaret değildir.Projeleriniz ile ilgili profesyonel destek almak isterseniz iletişim bölümünde bulunan bilgiler vasıtası ile bana ulaşabilirsiniz.

DİĞER SAYFALAR

E-Ticaret Sistemleri

E-Ticaret için verilebilecek tek bir tanım yoktur. Bazı görüşlere göre, e-ticaret (E-Commerce), her türlü malın ve servisin bilgisayar teknolojisi, elektronik iletişim kanalları ve ilgili teknolojiler (akıllı kart-smart card-, elektronik fon transferi -EFT...

Detay


Google Adsense

Google AdSense, büyüklükleri ne olursa olsun tüm web sitesi yayıncılarının web sitelerinde hedefi belirlenmiş Google reklamları görüntüleyerek para kazanmalarını sağlayan ücretsiz ve kolay bir yöntemdir. AdSense'le, arama sonuçları sayfalarında Google ...

Detay


360 Derece Mekan Çekimi

360 derece panoramik çekim Özel ekipmanlarla çekilen fotoğraflar sayesinde, mekanları 360 - 180 derecelik 3 boyutlu panoramik görüntüleme aracıdır.Bu görüntü, tabandan tavana, soldan sağa Mouse yardımıyla çevrilip seyredilme teknolojisine sahiptir. Bu tek...

Detay


Freelance Programcı

Program yazmak güzeldir, eğer bu işi freelance programcı olarak yapıyorsanız bu daha da güzeldir.Web programlama her ne kadar eğlenceli olsada diğerleri gibi sabır ve azim isteyen bir iştir freelance web programcılar ise bu sabır ve azimi gösteren kişilerd...

Detay


Freelance Web Yazılım Uzmanı

Freelance kelimesini herhangi bir şirkete bağımlı olmadan, kendi ofis veya homeofisinde çalışma olarak değerlendirebiliriz.Her sektörde olduğu gibi freelance web tasarım ve yazılım sektöründe de çeşitli riskler vardır. İşini iyi yapan bir freelancer ile...

Detay


Sap nedir?

SAP, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir. SAP, 1972 yılında beş eski IBM çalışanı tarafından Systemanalyse und Programmentwicklung ("Systems Analysis and Program Development") adı altında Mannheim,...

Detay


  Kısaca
Homeofis çalışıyorum ancak gerektiğinde Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir yerde projenize destek verebilirim.

Projenizle ilgili profesyonel hizmet almak istiyorsanız benimle iletişim bölümünde bulunan bilgiler aracılığı ile veya iletişim formu ile bağlantı kurabilirsiniz.
  Facebook