SaaS, kimine göre (
Software as a Service) kimine göre (
Solution as a Service), Hizmet olarak kullanılan yazılım olarak adlandırılan ve yazılımların son kullanıcılara sunulmasını sağlayan birim teknolojisidir.Hizmet sağlayıcısının sunucularında barındırılan yazılım uygulamasının, şirket veya bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasıda sağlanılmaktadır ve bu yüzden paket programlara göre daha az maliyetli bir çözümdür.Hazır paket bir programı tüm özellikleri ile almak zorunda kalabilirsiniz, ancak SaaS ile ihtiyacınız kadarını satın almanız ve eğer başka özelliklerede ihtiyaç duymanız halinde ek özellikler satın alma gibi imkanları ile maliyetinizi oldukça aza indirgeyebilirsiniz.
Tamamen SaaS, Servis sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu şu demektir: müşteri olarak işletme ve operasyonel maliyetlerden kurtulmak ve sadece ihtiyacınız kadar olanı için düşük maliyetli ama kaliteli hizmet almak. Hazır paket bir programa yapılan yatırımın toplam sahip olma maliyetini analiz edersek şu gerçeği açıklıkla görürüz; eğer bu şemsiyenin altında sabit ve esneklik açısından zayıf bir programla yola çıkmışsanız yakın gelecekte sıklıkla olası ihtiyaçların değişmesinden ötürü farklı bir paket programa yapılacak geçiş maliyetlerinin yüksek olması gibi gerçeklerle karşılaşılacağından ötürü bu yatırım modelinin çöpe gideceğini söylemek mümkündür.
Saas modeli
Rekabetin ve iş kurallarının ivmelendiği yeni ekonomik düzende çevikliğin kurumlar için vazgeçilmez bir hayatta kalma stratejisi olduğunu düşünebiliriz. SaaS modeli, şirketlerin ticari olarak lisanslama yolu ile kendi iç bünyelerinde barındırdıkları ve işlettikleri yazılımların yüksek ön maliyetli ve kompleks yapılarına alternatif olarak düşük maliyetli bir şekilde aynı avantajlara ulaşmayı sağlar. Herhangi bir web sayfasına nasıl ulaşıyorsanız bu yazılıma da web üzerinden bir istemci olarak yine aynı şekilde ulaşmamız mümkündür. Sahip olmanız gereken tek şey ise yalnızca o servisi almanızı sağlayacak bir hesap. İşte bu aşamada SaaS yazılımlarının ücretlendirilmesinin de farklı olduğunu söylemek gerekiyor. Bu teknoloji sayesinde geleneksel lisans satın alma durumu yerini kullanıcı hesaplarına bırakıyor.
İşin daha cazip yanıysa şu: ücretlendirme de kullanım miktarınıza bağlı olarak yapılabiliyor. Yani uygulamaları ne kadar kullanıyorsanız, o kadar ücret ödeyebiliyorsunuz.
SaaS modelinin temel özelliklerini sıralarsak;
- Ticari olarak sunulan yazılım uygulamasının ağ tabanlı erişim ve yönetim.
- Her müşterinin kendi lokasyonu yerine merkezi olarak yönetilen aktiviteler ile müşterilerin aktivitelere uzaktan web üzerinden her an bağlanabilme imkanı.
- Uygulamanın one to one ilişki yerine one to many vasıtası ile (tek seferlik, çoklu kullanıcı mimarisi) sunulması ile gelen fiyatlama, ortaklık, yönetimsel avantajlar.
- Merkezi güncelleme, merkezi güvenlik uygulamaları ile gelen kolaylık.
- SaaS Teknolojileri ve Kurumlara sağladığı avantajlar; Sunucu maliyetleri azaltılır.
- Teknik bakım ve uygulama geliştirme maliyetleri azaltılır. Güncelleme işlemleri ve maliyetleri sıfırlanır.
- Lisans maliyetleri sıfırlanır.
- Kullandığınız süre ve kullanan kullanıcı sayısı kadar ödeme. Hizmeti dünyanın her yerinde alma imkânı.
- Güvenlik maliyetleri sıfırlanır.
SaaS ve son kullanıcıya sağladığı avantajlar;
- İnternet bağlantısının olduğu her yerden ve her zaman uygulamanıza ulaşma imkânı.
- Kullanıcılar arasında dosya ve bilgi paylaşımı imkânı. Matbu evrak maliyetlerinin ve kargaşasının sıfırlanması.
- Tüm yazışmaların ve bilgilerin online ortamda barındırılması ve yedeklenmesi.
- Online dokümantasyon arşivleme imkanının olması.
Hizmetin son müşteriye sunulması ve maliyeti;
- Hizmet internet aracılığı ile sunuluyor.
- Hizmet son müşteriye sıradan web tarayıcıları ile sunulmakta.
- Hizmetin bedeli aylık veya yıllık kullanıcı sayısı ve alınan hizmetler bazında hesaplanır.
- Kullanıcı sayısı azaldığında, maliyet azalır.