Çok kiracılı
SaaS çözümleri normalde “genel” bulut altyapıları olarak adlandırılan çözümlerdir. Bu, hizmetin yazılım mimarisi tek bir örnekte yer alması ancak birden çok kiracıya veya kuruluşa hizmet vermesi durumudur. Çözüm, her kiracıya kullanıcı veya cihaz yönetimi, yapılandırması ve veri desteği gibi hizmetlerinin ayrılmış bir parçasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Kiracı hesapları ve hizmetleri ayrılmıştır; her kiracı platform altyapısına ayrı örneklerde erişir. Ayrıca çok kiracılı SaaS çözümleri, normalde altyapının paylaşılmasından ve genel giderlerin birden çok kiracı arasında dağıtılmasından elde edilen maliyet tasarrufları sunar. Çok kiracılı bir
SaaS platformu altyapısında, mobil cihaz yönetimi platformlarının çoğu sağlanır.
Özel veya ayrılmış bulut hizmetleri, SaaS çözümlerinin tek bir kuruluş veya kiracı için çalıştırılan örnekleridir. Bunlar, kuruluş tarafından barındırılan özel bulut hizmetleri veya üçüncü taraf sağlayıcı tarafından barındırılan özel bulut hizmetleri olabilir. Özel bulut çözümleri normalde hem hizmet hem de güvenlik alanlarında daha fazla özelleştirme fırsatı da sunar. Bazı ayrılmış SaaS çözümleri, daha geniş özel bulut kiracısı seçenekleri kapsamında mobil cihaz yönetimi hizmetleri sunar.
Karma SaaS çözümleri, çok kiracılı ve özel bulut altyapılarının bir bileşimini veya barındırılan (çok kiracılı veya özel) ve şirket içi bulut altyapılarının bir bileşimini sunabilir. Ayrıca, karma altyapı belirli türlerdeki hizmetleri (örneğin uygulamalar) vermek için dış bulut SaaS çözümünden, diğer türlerdeki hizmetleri vermek için ise iç kaynaklardan yararlanma özelliğini de içerebilir. SaaS çözümlerinin çoğu karma bulut yapılandırmasını destekleme özelliği sunar, ancak şirket içi veya barındırılan bulut platformlarıyla tümleştirme derinliği ve bütünlüğü önemli ölçüde değişiklik gösterebilir.
Bulut ile ilgili sorular
SaaS yönetimi yaşam döngüsü planlaması kapsamında, bulut türleri hakkında aşağıdaki planlama sorularını yanıtlamak isteyeceksiniz:
- SaaS çözümümde depolanan mobil cihaz verileri için hangi güvenlik düzeyini kullanmam gerekiyor?
- SaaS çözümü, mobil cihazlarda izinsiz giriş algılama ve veri kaybını önleme konularına nasıl yaklaşıyor?
- Kuruluşunuzun mobil cihazlar veya mobil cihazlarda depolanan veriler için herhangi bir yasal düzenleme, sertifika veya uyumluluk gereksinimine uyması gerekiyor mu? Gerekiyorsa, bunlar belirli bir güvenlik, özelleştirme, ölçeklenebilirlik veya dayanıklılık düzeyi gerektiriyor mu? Uyumluluk nasıl denetleniyor ve raporlanıyor?
- SaaS çözümünün, mobil cihazları yönetecek olan diğer bulut hizmetleri veya platformlarıyla bağlantı kurabilmesi gerekiyor mu? Gerekiyorsa, bu bağlantı:
- Önceden yapılandırılmış veya standartlaştırılmış mı?
- Özelleştirilebilir mi?
- Bağlanmanız gereken platformlar tarafından destekleniyor mu?
- SaaS çözümünüzü mevcut şirket içi cihaz yönetimi altyapısına bağlamanız gerekiyor mu? Gerekiyorsa, bu bağlantı:
- Şirket içi cihaz yönetimi platformunuz tarafından destekleniyor mu?
- SaaS çözümü tarafından destekleniyor mu?
- Başka şirket içi fiziksel kaynaklara gerek kalmadan destekleniyor mu?
- Mobil cihazlara yönelik bulut tabanlı hizmetleriniz, uygulamalarınız ve süreçleriniz için farklı güvenlik, özelleştirme, ölçeklenebilirlik ve dayanıklılık düzeyleri gerekiyor mu?